DRM

Nadat eerder dit jaar de grote platenmaatschappijen bekendmaakten voortaan af te zien van kopieerbeveiliging op hun audio-cd's, lijkt het er nu op dat ook DRM-maatregelen hun langste tijd hebben gehad. Tijdens de entertainmentvakbeurs MIDEM in Cannes liet Rob Glaser van Real Networks zich ontvallen dat hij af wil van DRM: het levert niets op en zou voor teveel frustratie zorgen onder consumenten. Glaser pleit voor een soort watermerksysteem, waarbij ieder bestand een unieke code krijgt zodat te achterhalen is wie welk bestand heeft aangeschaft (en dus ook wie welk mp3'tje heeft verspreid, maar dat vertelt Glaser er niet bij).

Ook volgens John Kennedy, directeur van de International Federation of the Phonographic Industry, zijn de DRM-dagen geteld; niet omdat het vervelend is dat je een in iTunes gekochte track alleen op je iPod kunt afspelen of dat alleen Microsofts Media Player raad weet met een wma'tje met DRM, maar omdat elke beveiliging toch weer gekraakt wordt. Ruim baan dus voor het mp3'tje dat je zonder beperkingen kunt afspelen. Volgens geruchten zou internetwinkel Amazon medio 2007 een online muziekwinkel willen lanceren, met een DRM-loos aanbod; het duurt allemaal wat langer dan verwacht aangezien de platenmaatschappijen talloze beren op de weg zien en hun poot stijf houden. (Bron: The Register.)

Het Amerikaanse eMusic bewijst dat het aanbieden van mp3'tjes geen probleem hoeft te vormen; de downloadwinkel verwelkomde eerder deze week zijn 250.000ste abonnee en is daarmee naar eigen zeggen de de grootste muziekdienst na Apple's iTunes. eMusic biedt muziek aan van uiteenlopende artiesten en genres (in 192 kbps mp3-formaat), en is vooral een aanrader voor wie op zoek is naar wat minder bekende namen (vooral de new age- en ambient-afdeling is een bezoekje waard). Jaja, ik zit bovenop het nieuws...

peter Dinsdag 23 Januari 2007 at 11:51 pm | | nieuws

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.