Alec R. Costandinos

Het voert misschien te ver om Alec R. Costandinos te betitelen als discokoning, maar feit is dat hij een sleutelrol vervulde in de Franse discobeweging van de jaren zeventig. Costandinos werd in 1944 geboren als Alexandre Kouyoumdjiam in Caïro. Op 18-jarige leeftijd vertrok hij naar Australië, om enkele jaren later in 1966 in Parijs te belanden. Hij stortte zich vol overgave op een carrière in de muziek en brak door toen hij in 1970 een hitje componeerde voor de Franse popster Dalida, waarna hij in contact kwam met mede-Egyptenaar Demis Roussos, voor wie hij de wereldhits 'Velvet Mornings' en 'Forever And Ever' schreef.

Een ontmoeting met de Franse producer Barclay zorgde voor een stroomversnelling. Barclay bracht Costandinos in contact met de jonge muzikant Jean-Marc Cerrone. Het klikte tussen de twee en voor Cerrone's debuutalbum schudde Costandinos onder meer de opzwepende discostampers 'Love In 'C' Minor' en 'Midnight Lady' uit zijn mouw. In 1977 zag Costandinos' succesvolle debuut 'Love And Kisses' het licht, gevuld met twee epische discotracks die de volledige A- en B-kant in beslag namen. Voor zijn tweede album pakte hij het nog ambitieuzer aan en verpakte hij bijbelse thema's over liefde en verraad in de twee lange nummers 'Judas Iscariot' en 'Simon Peter'. Zijn grote doorbraak (zowel in commercieel als artistiek opzicht) kwam met 'Romeo & Juliet' uit 1978, waarop hij in de weer ging met het bekende liefdesverhaal van Shakespeare.

In de jaren die volgden verschenen aan de lopende band nieuwe lp's, die (vaak nogal matige) discoversies bevatten van onder meer 'Beauty and the Beast' en 'Hunchback Of The Notre Dame'. Toen het discotijdperk begin jaren tachtig zijn glans verloor, was het gedaan met het succes van Alec Costandinos – na het zwakke album 'Americana' uit 1981 verdween hij uit de schijnwerpers en zakte hij in de vergetelheid. Luister naar 'Romeo & Juliet' (224 kbps vbr, 44 MB), dat anno 2007 jammer genoeg behoorlijk gedateerd overkomt. Er valt echter nog genoeg te swingen!

peter Donderdag 15 Februari 2007 at 11:54 pm | | flashback

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.