Touch

Het lijkt wel alsof in de jaren zeventig iedere Duitser een glimmende synthesizer cadeau kreeg bij vier pakken koffie en een fles shampoo. Gezien het verbazingwekkend hoge aantal obscure releases moeten talloze Duitsers nachten lang trippend op zolder hebben gezeten, draaiend aan knopjes en af en toe een ferme hijs nemend van een gigantische joint. Een goed voorbeeld is het duo TOuCH, dat in 1980 in eigen beheer de lp 'Traumwerk 1' uitbracht. De groep bestond uit Tom Hackl en Charly Geisler (vandaar de naam: TOmUndCHarly) en daarmee houdt zo'n beetje de achtergrondinformatie op – ik veroorloof me dus enige dichterlijke vrijheid.

Tom Hackl was een groot liefhebber van elektronische muziek en had in de loop der jaren een indrukwekkende synthesizercollectie aangelegd op zijn zolder. Samen met zijn goede vriend Charly Geisler bracht hij uren door achter meters hoge elektronica, sleutelend aan hun eerste enige album 'Traumwerk 1'. Kant A bevatte de twee lange tracks 'Gethsemane 1' en 'Gethsemane 2', die handelden over het gelijknamige hof op de Olijfberg waar Jezus in de nacht voor zijn kruisiging een aantal uren doorbracht met zijn discipelen. Op een bedje van brommende anologe synths en rinkelende percussie worden de laatste uren van Jezus tot leven gewekt – met helaas nogal matige zang van Geisler, die klinkt als een slechte imitator van Eloy-frontman Frank Bornemann. Gelukkig zingt hij slechts op deze twee nummers. Kant B is gevuld met spacy, lichtelijk jazzy en experimentele nummers ('Waterdream' en 'Spacelab'), die wel wat weg hebben van Agitation Free, maar vooral heerlijk je speakers uitdobberen.

TOuCH was vooral een hobby-project, en ik geloof niet dat Hackl en Geisler echt een muzikale carrière ambieerden; hun debuut verscheen in een kleine oplage en is later nooit op cd verschenen. Tom Hackl emigreerde zo rond 1983 naar Australië, waarmee definitief een einde kwam aan de samenwerking. Geisler drumt anno 2007 voor zijn lol in de (matige) rockgroep Krachmaninoff. 'Traumwerk 1' is een aanrader voor liefhebbers van analoge synths en vreemde, bezwerende krautrock in het straatje van Brainticket en het al eerder genoemde Agitation Free. Het klinkt in ieder geval behoorlijk goed, zeker als je bedenkt dat het in feite om een uit de hand gelopen knutselproject gaat – luister naar een uitmuntende vinyl-rip (320 kbps, 91 MB, inclusief hoezen – met dank aan Gwyn voor de rip).

peter Zaterdag 14 April 2007 at 11:46 pm | | krautrock

twee reacties

ha die mooie synth van het plaatje heb ik ook. microkorgje

laurens, - 16-04-’07 21:49

:-) Hier spreekt een kenner!

Araglin, - 16-04-’07 22:57
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.