100 X 100: Gandalf

Het zou nog twee jaar duren voordat ik de boeken zou lezen. En twaalf jaar voordat de trilogie in de bioscoop te zien zou zijn. Bij de naam Gandalf doemt dan ook geen bebaarde tovenaar voor mijn geestesoog op, maar Oostenrijker Heinz Strobl. Ik kocht zijn tweede album ‘Visions’ op een rommelmarkt, nieuwsgierig gemaakt door de hoes en de songtitels. Ik was net tot de conclusie gekomen dat Top 40-muziek leuk is, maar ook wat saai en weinig uitdagend en Gandalf bevestigde me in mijn mening. Want wat een album – evocatief, bezwerend en 30 jaar na dato nog altijd betoverend.

[26] Gandalf – Visions (1981) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

arnold Dinsdag 06 September 2011 at 12:37 am | | new-age, 100x100 | Acht reacties
Gebruikte Tags: , ,

100 X 100: Dusk...

Gefascineerd bladerde ik door het cd-boekje: foto’s van mistige begraafplaatsen, groepsleden die eruitzagen alsof ze slechts enkele uren eerder waren opgegraven, een blasfemische pastiche van het Laatste Avondmaal, songteksten over paganisme en vampirisme…  De zwaar aangezette bombastische metal paste wonderwel bij de beelden, om nog maar te zwijgen over het imponerend hoge gekrijs van Dani Filth. Duistere romantiek in optima forma. Met 'Dusk… and Her Embrace' brak Cradle of Filth wereldwijd door. En waarschijnlijk was het onverwachte succes ook de reden waarom het in de schappen lag van mijn lokale platenzaak. Ik ben platenhuis ’t Oor nog altijd dankbaar.

[25] Cradle of Filth – Dusk… and Her Embrace (1996) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

Admin Zaterdag 07 Mei 2011 at 12:18 am | | 100x100, Standaard | Vijf reacties
Gebruikte Tags:

100 X 100: Bat Out Of Hell

Ik was er nog veel te jong voor en snapte meer niet dan wel. Ik las 'De verzamelde gedichten van Albert Verwey' en luisterde daarbij onafgebroken naar Meat Loafs 'Bat Out Of Hell'. De ultieme combinatie, dacht ik toen én nu.

Nog altijd als ik 'Heaven Can Wait' of 'For Crying Out Loud' hoor, doemen er dichtregels vol Weltschmerz op voor mijn geestesoog. De muziek op 'Bat Out Of Hell' wordt vaak omschreven als overdreven, bombastisch en zwaar over de top. Dit kan wel zo zijn, maar zijn Meat Loaf en Jim Steinman niet gewoon Tachtigers in een leren jasje?

[24] Meat Loaf – Bat Out Of Hell (1977) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

Admin Woensdag 27 April 2011 at 11:29 pm | | 100x100, Standaard | Geen reacties
Gebruikte Tags:

100 X 100: Spiral

Al vrij snel ontdekte ik dat op de radio slechts het topje van de muzikale ijsberg werd gedraaid. Probleem was alleen: hoe kom je die andere muziek op het spoor? Van de Hitkrant en MuziekExpress werd ik niet veel wijzer en van Oors Popencyclopedie had ik destijds nog nooit gehoord.

Hoezen bleken een goede graadmeter: een onheilspellende wereldbol, een buitenaards landschap en een ehh.. tja, wat was het? Een of andere stekker? Tijdens het luisteren bleek ik 'Dervish D.' al te kennen: het was het thema van 'Wondere Wereld' van Chriet Titulaer. Prachtig! 'Spiral' opende mijn deur naar de toekomst.

[23] Vangelis – Spiral (1977) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

arnold Zaterdag 02 April 2011 at 12:11 am | | elektronisch, 100x100 | Geen reacties
Gebruikte Tags: ,

100 X 100: Phaedra

Het is 1995 en uitverkoop bij Fame in Amsterdam. We spitten door de uitverkoopbakken. Een studiegenoot is in zijn nopjes met Blurs 'The Great Escape', iemand anders met 'The Bends' van Radiohead. Ik ben niet zo hip en ga naar huis met een cd waar ik veel over had gelezen, maar nog nooit gehoord: 'Phaedra'.

In de studentenkamer van een van ons bespreken we onze aankopen. Niemand kent Tangerine Dream. Ouwe meuk, wordt er geschamperd. Ach, denk ik, terwijl ik aan boord van het Tangerine Dream-ruimteschip stap, volgens mij is dit album tijdlozer en baanbrekender dan jullie ooit kunnen vermoeden…

[22] Tangerine Dream – Phaedra (1974) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

arnold Woensdag 16 Maart 2011 at 11:56 pm | | 100x100, krautrock | Vier reacties

100 X 100: David Arkenstone

Er is maar weinig voor nodig om mij over te halen een cd aan te schaffen: een intrigerend hoesje, een bijzonder instrument, een specifieke synthesizer of - in dit geval - een landkaart.

In het cd-boekje van David Arkenstone’s 'In the Wake of the Wind' was namelijk niet alleen een uitgebreid fantasy-verhaal te vinden, maar ook een intrigerende kaart. Tijdens het luisteren volgde ik de magische queeste van hoofdpersoon Andolin op de voet: opzwepend, lichtvoetig, majestueus, sereen - new age exotica in optima forma.

Muziek als een vliegend tapijt, geurend naar exotische specerijen. Alleen als je gelooft, stijg je daadwerkelijk op…

[21] David Arkenstone - In the Wake of the Wind (1991) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

arnold Zaterdag 05 Maart 2011 at 12:11 am | | 100x100, new-age | Geen reacties
Gebruikte Tags: ,

100 X 100: War of the Worlds

Ik begreep er weinig van en had slechts een vage notie van het verhaal dat werd verteld. Dat het wel ontzettend spannend moest zijn, stond voor mij als een paal boven water.

De cassette van 'War of the Worlds' was vaste prik tijdens lange autoritten en vooral het tweede nummer 'Horsell Common And The Heat Ray' bezorgde mijn jeugdige verbeelding overuren: een baslijntje, mysterieus gehijg, spookachtige effecten, gierende gitaren, gebliep en gebloep. Het intro zit al 29 jaar in mijn hoofd, muurvast en nog net zo geheimzinnig als toen: ''…and slowly but surely, they drew their plans against us. ''

[20] Jeff Wayne – War of the Worlds (1978) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

Admin Zaterdag 12 Februari 2011 at 12:42 am | | 100x100, Standaard | Twaalf reacties
Gebruikte Tags: , ,

100 X 100: Karunesh

Zomer 1990. Het is avond en ik doe mijn huiswerk aan de eettafel. Mijn ouders zijn in de tuin bezig en soms waaien er geuren naar binnen: de barbecue van de buren en vers gemaaid gras. Uit de speakers klinkt 'Colours of Light' van Karunesh (oftewel de Duitser Bruno Reuter) - een mijn van mijn eerste kennismakingen met new age-muziek.

Twee decennia later zet ik het album nog altijd af en toe op. De rustieke, bij vlagen wat knullige synthesizerklanken hebben de tand des tijds nauwelijks overleefd, maar eigenlijk hoor ik niets – ik ruik alleen een zomer van lang geleden.

[19] Karunesh – Colours of Light (1989) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

arnold Dinsdag 25 Januari 2011 at 11:11 pm | | 100x100, new-age | Eén reactie
Gebruikte Tags: , , ,

100 X 100: Labyrinth

Het is een van de weinige albums die ik al bijna mijn hele leven met me meedraag. Van cassettebandje naar lp en via cd en mp3 naar streaming audio. En om eerlijk te zijn: het is geen meesterwerk. De soundtrack van Jim Hensons 'Labyrinth' (1986) is vooral een nostalgische aangelegenheid.

Ik zag deze fantasy-film destijds als klein jongetje in de bioscoop en was diep onder de indruk. Niet zozeer van David Bowie in een maillot, als wel vanwege de humor en onderhuidse thematiek (adolescentie en de conventies van het toversprookje). Sommige films sluit je in je hart - voor altijd.

[18] David Bowie/Trevor Jones - Labyrinth (1986) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

Admin Woensdag 05 Januari 2011 at 12:22 am | | 100x100, 80s | Eén reactie
Gebruikte Tags:

100 X 100: Nits

Ongeveer een half jaar geleden las ik een alleraardigste lijst met de 23 beste albums van Nederlandse bodem. De opsomming zette me aan het denken. Wat zou ik in een soortgelijke lijst zetten? In ieder geval 'Giant Normal Dwarf' (1990) van de Nits.

'Giant Normal Dwarf' is een wonderschoon en zijdezacht surrealistisch sprookje, waarin een aantal uiteenlopende personages op zoek gaat naar de 'radio shoes'. De associatieve teksten verbazen, verrassen en zetten je op het verkeerde been, terwijl de muziek laveert tussen experiment en nostalgische ingetogenheid. Van een 'Giant Normal Dwarf' naar een 'Boy In A Tree'. Prachtig en ontroerend.

[17] Nits - Giant Normal Dwarf (1990) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

Admin Vrijdag 31 December 2010 at 2:27 pm | | 100x100, Standaard | Eén reactie
Gebruikte Tags: , ,