Book of Love

Ik ben nooit zo'n clipkijker geweest - en daar pluk ik vreemd genoeg nu de vruchten van. Sinds enige tijd heb ik namelijk digitale televisie en ik kan me kostelijk vermaken met VH1 Classic, een Amerikaanse muziekzender die de hele dag alleen maar in de oude clipdoos zit te roeren. Meer dan de helft van wat voorbij komt, is nieuw voor me. De muziek is bekend, maar met name bij eendagsvliegen kan ik nu eindelijk gezichten aan bepaalde nummers koppelen.

Zo zag ik gisteravond 'Pretty Boys and Pretty Girls' van Book of Love. Nu is deze groep weliswaar geen eendagsvlieg, maar in Europa zijn ze nagenoeg onbekend, en ik geloof dat ze in hun thuisland Amerika ook niet bepaald staan bijgeschreven in de annalen van de popmuziek. Book of Love maakte synthpop in de beste Human League-, Yazoo-, Depeche Mode- en Blancmange-traditie. En dat betekent dus stuwende, machinale drumcomputers, een gelikt imago en de voor het genre zo kenmerkende onderkoelde en lijzige zang (in dit geval van zangeres Susan Ottaviano). Book of Love mag dan in muzikaal opzicht niet zo'n hele diepe indruk hebben achtergelaten, de songteksten en aangesneden thematiek maken een hoop goed: drie van de vier groepsleden waren vrouwen en zij zorgden voor een frisse wind in het door mannen gedomineerde synthpopgenre.

Bescheiden hitje 'Boy' (1985) gaat bijvoorbeeld over de angsten van een tienermeisje ('teen-girl angst', zoals dat zo mooi heet), terwijl in hun grootste hit 'Pretty Boys and Pretty Girls' (met het aan 'Tubular Bells' ontleende intro) het aids-probleem wordt aangesneden. De groep uit Philadelphia bracht vier albums uit ('Book of Love', 'Lullaby', 'Candy Carol' en 'Lovebubble' uit respectievelijk 1986, 1988, 1991 en 1992), om uiteindelijk in 1993 de handdoek in de ring te gooien nadat de verkoopcijfers van het laatste album behoorlijk achterbleven bij de verwachtingen van platenmaatschappij Sire.

Op 'I Touch Roses' zijn alle hits verzameld - onmisbare kost voor elke jaren tachtig-fan en liefhebbers van synthpop met een scherp randje van fluweel... Luister zelf: 'I Touch Roses – The Best of Book of Love' (55 MB, slechts 128 kbps helaas).

peter Dinsdag 09 September 2008 at 11:38 pm | | 80s

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.