Men Without Hats (update)

Het is verleidelijk om Men Without Hats af te doen als eendagsvlieg; in 1983 scoorde de Canadese groep een gigantische hit met het aanstekelijke 'The Safety Dance', om daarna ogenschijnlijk in het niets te verdwijnen. Dat ging echter niet zonder het nodige gespartel en enkele albums die beslist de moeite waard waren, maar alleen niet werden opgepikt door het grote publiek.

Men Without Hats werd in 1980 opgericht door de broers Ivan en Stefan Doroschuk. Ivan schreef het merendeel van songs en zong, Stefan speelde gitaar en keyboards. Hun in eigen beheer uitgebrachte ep 'Folk of the '80s' verscheen in het najaar van 1980 en was redelijk succesvol. Twee jaar later was het raak met hun debuut 'Rhythm of Youth'. Broer Colin (keyboards) en drummer Allan McCarthy hadden zich inmiddels bij de groep gevoegd en op de golven van de eerder genoemde wereldhit veroverde Men Without Hats de wereld met hun vrolijke, tegen new wave aanleunende synthpop.

Opvolger 'Folk of the '80s (Part III)' (1983) deed echter helemaal niets; vreemd, want het recept was het hetzelfde: energieke liedjes, de karakteristieke zang van Ivan en een heleboel lekker voortronkende synths. 'Pop Goes The World' (1987) is in mijn ogen het beste Men Without Hats-album, met gevarieerde liedjes en intelligente, naïef-humoristische songteksten. Het titelnummer werd een bescheiden hit, maar het doek begon al voorzichtig te schommelen. En toen ook 'The Adventures of Women & Men Without Hate in the 21st Century' (1989) en het gitaargeoriënteerde 'Sideways' (1991) het niet al te best deden, verdween de groep zo'n beetje geruisloos van het podium. In 2003 dook Men Without Hats opeens weer op met 'No Hats Beyond This Point', waarop (geforceerd) wordt teruggegrepen naar de sound van hun begindagen. Ik geloof dat de groep momenteel het 80's-circuit onveilig maakt en als ze ooit nog een keer Nederland aandoen, sta ik vooraan.

Luister naar het gevarieerde en vrolijk gestoorde 'Pop Goes The World' (60 MB, 192 kbps) en bekijk terwijl je aan het downloaden bent de bijzonder lollige videoclip van het titelnummer (inclusief een drummende sneeuwman en een vrolijk rondhuppelende zanger Ivan in een veel te strakke legging - het blijven natuurlijk wel de jaren tachtig...).

peter Zondag 11 Januari 2009 at 01:08 am | | 80s

twee reacties

probeer ook eens de maxi single van safety dance!

arjan, - 11-01-’09 13:53

Nog steeds, als ik eens in een dippie zit, zte ik hun best off cd op en kan alles weer aan. Het is geenszins intellectueel hoogdraven maar gewoon prettig en kan de tand des tijds weerstaan. CD tje gaat met me het graf in ( later).

adrie, (E-mail ) - 27-08-’10 14:23
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.