Klaus Wunderlich

Klaus Wunderlich (liefhebbers mogen alvast doorscrollen naar de link onderaan dit stukje) stond in de jaren zeventig bekend als 'Mr. Hammond' en bracht in moordend tempo de ene na de andere lp uit, gevuld met swingende orgelcovers van bekende deuntjes (een titel als 'Hammond für Millionen' zegt al genoeg) en om de verkoopcijfers wat op te krikken stond er op de meeste albumhoezen vaak een glimlachende jongedame in een bikini afgebeeld.

In 1972 bouwde Klaus in de kelder van zijn huis zijn 'Sound Studio', waar hij in alle rust experimenteerde met orgelgeluiden en op een gegeven moment zelfs een Moog-synthesizer naar beneden sleepte. Het resultaat was te horen op 'Sound 2000' (1973). Wunderlich was een begenadigd organist en wie weet hoe verdomd moeilijk die Moogs zijn te programmeren, kan dit album alleen maar met gevoelens van diep respect ondergaan. Naast covers staan er op 'Sound 2000' ook wat originele tracks, waaronder 'Corn Flakes' (een soort opvolger van Hot Butters 'Popcorn') en 'Krimoogulus', dat niet zou misstaan als titelmuziek van een Duitse krimi. Natuurlijk, het blijft een beetje kazige orgelmuziek, maar als je je blik een beetje verruimt, kom je opmerkelijk inventieve dingen op het spoor. In 'Raindrops' bijvoorbeeld hoor je een synthetische wind ruisen en moog-regendruppels uit de speakers klateren, die ingenieus worden verweven met de melodielijn. Het uiterst opgewekte 'Lotto' valt op door de miniem vertragende echo, waardoor de synthesizerriedels een ruimtelijk effect meekrijgen. Ofzo. Ik vind het in ieder geval allemaal reuze lollig.

In 1974 verscheen 'Sounds 2000 2', en in de jaren die zouden volgen, bracht Wunderlich tussen alle obligate orgelalbums door af en toe een juweeltje uit. De Duitse organist overleed op 28 oktober 1997 aan een hartaanval; hij werd slechts 66. Op zijn aandoenlijk gedateerde homepage vind je meer informatie. Download 'Sound 2000' via Rapidshare - het gaat om een vinylrip (192 kbps). Als je de manische opener 'Cherokee' overleeft, kun je het hele album aan...

peter Zaterdag 21 Januari 2006 at 01:18 am | | weird

twintig reacties

Het verbaast me hoe goed het klinkt eigenlijk. En, eh, ja kazig, maar dat wisten we ;-)

yak, (E-mail ) (URL) - 21-01-’06 10:09

Yeah, Klaus Wunderlich! Toen ik vroeger in een punkcaf? achter de bar stond draaide ik het vaak tussen Husker Du, MDC of ‘de nieuwe van Integrity’ door – voor een minuutje ofzo – om daarna flink met de naald over de plaat te schuiven en weer een punk nummer in te zetten.
Evengoed had het altijd wel wat, heb hier nogsteeds ergens ‘Hammond Pops 2’ liggen. Ik weet nog wel dat de meeste van die ‘orgel platen’ die je midden jaren ’90 in de uitverkoopbakken zag (10 voor een knaak) van Duitse artiesten waren, zou dat land een pioniersrol hebben vervult op dit gebied of ligt dat meer aan het koopgedrag van de Nederlanders in de jaren ’70?

Frank Petiet, (E-mail ) - 22-01-’06 10:41

Meesterlijke plaat. Integraal op m’n playlist voor tijdens feestjes en partijen!

Lars, - 23-01-’06 00:17

Bezit alle uitgebrachte lp’s van deze artiest.Alle opnamen op telefunken zijn super 3 mcrofoon techniek.
Mocht hem ontmoeten op een presentatie van WERSI in geleen Uitgebracht de vroege alleen piano aan de bar 12LP’s
Totaal mij bekend 116 heb ze alle heerlijk! Heeft dan ook een LP een uitgave van WERSI voorzien van opdracht en tekst echt gaaf.Probeer te achterhalen wat zijn totale overzicht..Teldec reageert ergens meer op ook geen winst meer
Het live concert in london is wel de top van hem.. uitgebracht door PATHE top analoog ten op een buizenversterker
Een eenvoudige man met oog voor zijn fans helaas nu vergeten….Frits Lambert is nu wel een van de betere.

Ruud, - 06-01-’07 10:10

Ikzelf speel al zeker tien jaar synthesizer,daar me dit instrument het meeste ligt met z’n opswepende klanken, maar orgel kan onzettend warme klanken voortbrengen, het zijn eigenlijk zogezegd broer en zus. En dan zou ik nog piano vergeten wat een heel romantische sfeer kan opwekken als instrument. Speel ik ook heel graag. Maar spijtig is da

Carlo Maris, (E-mail ) - 25-02-’07 22:57

Ik mag altijd graag luisteren naar dit muziek vooral Klaus Wunderlich heeft een speciaal plekje.
Misschien dat iemand pops 10 in mp3 heeft staan deze zoek ik al jaren en is erg moeilijk aan te komen.
Ik heb enkel nog een oud cassette bandje met hammond pops 10 erop, uiteraard is de kwaliteit belaberd door al die jaren heen.
vr gr Pieter

pieter, (E-mail ) - 25-05-’07 22:23

Voor als ik in een dipje zit (gebeurt niet vaak), dan is een aantal stukjes van Klaus Wunderlich genoeg. Mijn mogelijk oneerbiedige vraag; Is het misschien iets om een Klaus Wunderlich MP3-werkgroep op te richten, aangezien ik via een downloadprogramma een aantal MP3-tjes met werkelijk geweldige stukjes kreeg, misschien iets???

1210, - 15-07-’07 11:35

Zo zoek ik nog hammond pops 7
Heb momenteel 80 albums. Mocht iemand aan ruilhandel willen doen, ik hou me aanbevolen!

Gerrit, - 03-09-’07 20:02

Misschien een goede gelegenheid, om een database samen te stellen, wat we gezamelijk aan MP3, van Klaus Wunderlich hebben. Is dit iets of ben ik te onbescheiden?

1210, - 05-09-’07 10:00

Wat mij betreft ok. Ik kan alleen geen email aan dit bericht toevoegen. Misschien kan 1210 dat wel, dan kunnen we mailen.

Gerrit, - 05-09-’07 18:15

1210 is bereikbaar op Alf8@home.nl Verwijder dan de

Alf8, (E-mail ) - 06-09-’07 14:21

Hallo,,

Graag had ik Gerard weer gesproken die mij emailde.
Helaas ben ik je emailadres kwijt ivm een pc crash alleen weet ik je naam nog gelukkig.
Ben uiteraard nog steeds op zoek naar hammond pops 10 uit 1973 ik werk via limeware en wie weet kunnen we nog wat uitwisselen.
vr gr Pieter.

pieter, (E-mail ) - 02-10-’07 21:43

Gaarne zou ik Info ontvangen van een winkel in Nederland liefst in of omgeving Rotterdam waar cd te koop zijn. Bij voorbaat dank A.Frauenfelder

Adri, (E-mail ) - 26-10-’07 13:16

De cd’s van klaus zijn in de regio amsterdam niet meer te vinden in de winkels
De muziek is niet meer in voor de huidige generatie wel de gemiste kans want zijn
muziekale nalatenschap verdient dat echt.
Zoek al jaren naar beeldmateriaal niet te vinden.
Op You tube staan ??n paar nummers.
Op Marktplaats te koop vragen lukt misschien.
Wat op cd is uitgebracht klinkt niet echt lekker
Op vinyl klinkt het super.
Maar mocht u iets weten of vinden wil ik dat ook graag weten.
Daar ik ook de fan van hem was.
Op internet is een share site——CITRIXWIRE—— eenvoudig te downloaden en vriendelijk
interface om te gebruiken. raad U deze site echt aan veel muziek uit de 60-70 jaren
te vinden en goede kwaliteit in MP3 formaat.
Beter dan LIMEWIRE od BEARSHARE
MvG.Ruud

ruud worst, - 26-10-’07 22:40

Klaus Wunderlich het groote fenomeen op het orgel vooral de hammond pops en wunderlich pops en hits again series zijn aanraders heb alle hammond pops deel 1 tot 10 lp’s en heb ze ook allemaal naar mp3 gezet met een speciaal platen programma geremasterd ook de wunderlich serie compleet en de hits again serie bijna mis alleen nog nummer 1 kan iemand mij aan de elpee helpen mischien

Laurens Timmer, (E-mail ) (URL) - 02-11-’07 22:02

Heb nu vrijwel alles in mp3!
Ruim 50 albums, incl demo lptjes etc.
Via internet zijn nog wel wat cd’s verkrijgbaar. Als je er de tijd voor neemt is er nog genoeg op vinyl.

Gerrit, - 06-09-’08 19:21

Ik heb nu zo’n 90 albums im mp3. Dus als er liefhebbers zijn?
Zelf zoek ik ook nog het e.e.a

Gijs, (E-mail ) - 28-04-’09 20:52

op dit moment zijn er 262 albums bekend.mijn verzameling kent ze allemaal.vergeet ook de vele singles niet.kijk eens op de site waar een lijst is.niet helemaal compleet meer maar ok.veel elpees kun je vinden in de kringloop winkels.op internet zijn ook elpees te koop maar denk aan de prijs.vaak worden ze veel te duur aangeboden omdat ze in een dik boek hebben gelezen dat ze zeldzaam zijn.vaak betaal je in de kringloop 50 eurocent of misschien een euro.
overigens komt er in juni 2011 een nieuw album uit op cd.
groet en veel luisterplezier.
probeer ook eens cor steyn.

frits, (URL) - 20-05-’11 17:50

mailen mag je altijd voor meer info.

frits, - 20-05-’11 17:52

Volgens ene “Pieter” zoekt hij zich rot naar de LP “Hammond Pops 10”.
Opmerkelijk, want in mijn omgeving botste ik op de plaatselijke rommelmarktjes maar al te vaak op deze plaat zodat ik ze op den duur toch maar in de platenbakken liet zitten want ik heb een al heel goed exemplaar in huis en nog enkele dubbels in de garage zitten.
Hoeveel dubbels ik ervan nog heb zou ik moeten nazien.
Hoe ene “Frits” er zeker is dat er 262 verschillende albums bestaan doet mij ook de wenkbrouwen fronsen maar ach het zou wel kunnen hoor.

Eddy, - 09-12-’15 11:45
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.