Sisters of Mercy

Ik was een jaar of 16 toen ik in de muziekafdeling van de plaatselijke bibliotheek The Sisters of Mercy ontdekte. Het hoesje van 'First and Last and Always' zag er interessant uit en de muziek bleek een opzwepende mix van angst- en gothrock te zijn. Ik ben de Sisters in de loop der jaren zo'n beetje blijven volgen, hoewel er op zich vrij weinig in de gaten te houden valt; de groep heeft slechts drie reguliere albums uitgebracht, die overigens stuk voor stuk de moeite meer dan waard zijn, en lijkt het nu vooral te moeten hebben van het 'golden oldies'-gothcircuit. Frontman Andrew Eldritch is af en toe nog wel goed voor een sappig citaatje, maar dat was het dan wel.

In 1980 besloot Eldritch samen met gitarist Gary Marx een band op te richten (het is niet helemaal zeker of de groep zijn naam heeft ontleend aan een orde van Katholieke nonnen of aan het gelijknamige nummer van Leonard Cohen), en werd de eerste single opgenomen met behulp van drummachine Doktor Avalanche. En met gitarist Ben Gunn en bassist Craig Adams was de line-up compleet.

De Sisters maakten naam met een aantal obscure singles en ep's (later verzameld op 'Some Girls Wander By Mistake'). In 1983 verliet Gunn de band, teleurgesteld over het uitblijven van succes. Hij werd vervangen door Wayne Hussey. In 1985 verscheen dan eindelijk het briljante debuutalbum 'First and Last and Always'. Door de muziekpers werd de groep al snel in het hokje 'gothic' gestopt, iets waar Andrew Eldritch zich nog steeds kwaad over maakt. De opnames van het debuut brachten de nodige spanningen teweeg, met name tussen Eldritch en Hussey. In de studio vonden hevige ruzies plaats en drugs en hallucinerende middelen waren aan de orde van de dag. Tijdens de opnames belandde Eldritch ook nog eens in het ziekenhuis na een overdosis.

Na een hevige ruzie met de megalomane Eldritch stapte Gary Marx medio 1986 uit de Sisters. De interne problemen zouden alleen maar erger worden; na een slopende tour door Europa verlaten enkele maanden later ook Hussey en Adams de groep. Dit verliep in eerste instantie nog vriendschappelijk, maar als Hussey een nieuwe band begint en deze The Sisterhood noemt, zijn de poppen aan het dansen. Eldritch richtte samen met bassiste Patricia Morrisson snel een groep op met dezelfde naam, en bracht als eerste een single uit om de naam The Sisterhood te kunnen claimen. Hussey stapte nijdig naar de rechter, maar werd in het ongelijk gesteld.

Eldritch pakte vervolgens drumcomputer Dr. Avalanche onder de arm, verhuisde naar Hamburg en ging verder met zijn The Sisters Of Mercy. In 1987 zag het prima album 'Floodland' het licht, geproduceerd door niemand minder dan Jim Steinmann (bekend van zijn werk met Meat Loaf) en in 1990 verscheen het ietwat tegenvallende 'Vision thing', waarop Eldritch meer de pure rockkant uitgaat. En dan wordt het (afgezien van wat compilaties) stil. Heel stil. Nu weet je het met Eldritch nooit, maar een nieuw album zou zo langzamerhand toch wel leuk zijn.

En o ja, Hussey en Adams richtten in 1987 dan maar die andere wereldband op, The Mission.

Tot slot: de 12-inch van 'Lucretia (My reflection)', de gewone versie is te vinden op 'Floodland'. Haal maar even een kopje koffie, want de track is 13 MB groot (192 kbps en ruim 9 minuten, dat dan weer wel).

peter Zaterdag 06 November 2004 at 12:13 am | | bio

vier reacties

En Hussey c.s. waren op hun beurt ook weer betrokken bij het titelloze debuutalbum van All About Eve uit 1988. Een onwaarschijnlijk mooie plaat met misschien wel de mooiste vrouwenzangstem ter wereld, namelijk die van Julianne Regan. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Na 4 albums met All About Eve re?ncarneerde ze in een nieuw indie bandje genaamd Mice, maar dat stelde niet veel voor.

Edwin, (E-mail ) - 10-01-’05 01:02

Aha, klinkt interessant. Ik ken het echter helemaal niet; ik zal eens op zoek gaan naar wat tracks. Eens kijken of het inderdaad zo mooi is als je beweert. ;-)

Araglin, - 10-01-’05 09:29

In Nederland zijn ze nooit zo bekend geworden, helaas. Voor de oprichting van All About Eve heeft Julianne Regan kortstondig basgitaar gespeeld in Gene Love Jezebel. Ook doet ze de backing vocals op Severina van The Mission. Met het singletje Martha’s Harbour hebben ze een bescheiden hitje gehad. Het debuutalbum (1988) is voor mij 1 groot hoogtepunt, maar om toch een paar uitschieters te noemen: Gypsy dance, Like Emily, Shelter from the rain en In the meadow. Van hun tweede album “Scarlett and other stories” (1989) vind ik het nummer “December” erg fraai. Bij het derde album “Touched by Jesus” (1991) was de verrassing er wel een beetje af, al blijven de zang en de melodieen heel erg mooi. Het vierde album “Ultraviolet” (1992) draai ik maar heel weinig. Verder is er nog een hele trits compilaties en 2 fraaie unplugged albums (Fairy Lights live 1+2) verschenen. Gitarist Tim Bricheno doet alleen op de eerste 2 albums mee, daarna wordt hij permanent vervangen door Marty Wilson-Piper van The Church. Tim Bricheno dook in 1998 nog even op met het obscure Tin Star dat voor zover ik weet maar 1 plaat heeft gemaakt, “The thrill kisser”. Altijd gedacht dat ik de enige was die deze plaat had, maar tot mijn grote verbazing staat er een nummer op de soundtrack van de Hollywood film “Gossip” uit 2000. Dat was wel een hele leuke A-ha erlebnis.

Edwin, (E-mail ) - 17-01-’05 00:56

De Sisters zijn zeker de gronleggers of beter gezegd Andrew Eldritch is zeker ??n van grondleggers van de Gothicscene. Zeker in de jaren tachtig waren ze niet weg te denken in de Londonse catacombs. Persoonlijk vindt ik het eerste album “First last and always” het beste van 4 studio platen die er uit zijn gekomen. Ook een mooie verzameling van zijn beter nummers staan op “Greatest hits volume 1” wanneer deel twee uitkomt……. nobody knows.
Als er mensen zijn die toch in ?en lijn willen blijven (muziekaal gesproken) zijn de Fiels of the Nephilim (www.fields-of-the-nephilim.com)zeker de moeite waard om naar te luisteren.
Deze twee bands zijn zeker (en zullen het altijd blijven voor mij) de grondleggers van de hedendaagse Gothic.

When Cthulhu calls
Morningrise shall fall

Lost Soul, (E-mail ) - 30-01-’05 12:00
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.